Kilden til bedre gratis synlighet

Få bedre innsikt i organiske søkeord ved hjelp av Google Search Console

Organisk søk er en av de viktigste kildene til trafikk for en nettside, og i følge Search Engine Journal står organisk søk i gjennomsnitt for hele 53% av all sporbar trafikk til hjemmesider. Til sammenligning, står betalt annonsering i sosiale medier for ca 5% av all trafikk. Det er med andre ord ekstra viktig å ha god innsikt og fokus nettopp på trafikk fra organisk søk.

For å kartlegge hvor stor andel av trafikken organisk søk står for så vil de fleste bruke en eller annen analytics plattform, for eksempel Google Analytics. Problemet oppstår når du navigerer deg videre ned i materien for å se hvilke søkeord som står for trafikken, og til din store forskrekkelse oppdager at listen består av primært to «søkeord»: (not provided) og (not set). Google bestemte seg i 2011 for å «gjøre søk sikrere«; for å beskytte personvernet til sine brukere valgte de å ikke lenger dele personlige søkeresultater. Dette betyr enkelt og greit at de besøkende du har fra google organisk søk vil registreres som besøkende fra «organisk medium», men du vil ikke kunne se søketermen de har brukt. Som et resultat av dette vil du se et høyt antall brukere med «søkeordet» (not provided) i søkeordsrapportene i Google Analytics.

Når du føler du har kontroll på den organiske trafikken, og har sånn noenlunde kontroll på antall besøk fra organisk søk, så opplever du plutselig – eller over tid – at trafikken faller, og at prosentandelen trafikk organisk søk er ansvarlig for, endrer seg fra 40-50% ned til 20-30%. Du analyserer data fra Google Analytics, og finner til og med hvilke sider trafikken har falt mest på, men har fremdeles ingen innsikt i hvilke søkeord som ikke lenger skaffer deg trafikk, bare en magefølelse på hvilke søkeord det kan være.

Om du ønsker innsikt på søkeordsnivå fra organisk søk, så vil Google Search Console være redningen. Google Search Console, som tidligere het Google Webmaster Tools, er en gratis tjeneste fra Google som lar deg se hvordan nettsiden din presterer i Google sine søkemotor-resultater. Du kan se antall visninger nettsiden din har hatt totalt, hvor mange klikk du har fått fra organisk søk, hva klikkraten din er og hvilken gjennomsnittsposisjon nettsiden har rangert på. Ikke bare får du dette overordnet for nettsiden, men også ned på hvert spesifikke søkeord og landingsside. Google lar deg til og med koble Google Search Console til Google Analytics, slik at du kan se denne informasjonen i samme brukergrensesnitt som annen data knyttet til nettsiden.

Ved hjelp av denne informasjonen har du mulighet å optimalisere innholdet ditt og øke rangeringene for de viktigste søketermene, og dermed også øke den organiske trafikken til nettsiden din.

Ønsker du derimot å se hvordan søkeordene presterer på tvers av organisk og betalt søk, eller å få gruppert søkeord i kategorier for å enklere se hvilke overordnede tema nettsiden din har god ytelse på, så er dette dessverre ikke like rett frem. Om du skal benytte deg av nevnte verktøy for dette, må du enten være ekstremt god med RegEx, eller være en regnearkguru av ypperste klasse.

Om du ikke kjenner deg igjen i denne beskrivelsen, har vi heldigvis bygget funksjonalitet for dette i Pharos. Her kan du kartlegge hvordan alle dine søkeord presterer på tvers av organisk og betalt søk, og du kan benytte tags for å kategorisere alle søkeordene dine.Ønsker du kanskje å se hvordan dine merkevaresøkeord utvikler seg over tid, eller kanskje er du mest interessert i hvordan visningene til dine generiske søkeord knyttet til en spesifikk kategori har endret seg fra forrige måned, eller om det finnes søkeord du allerede rangerer på du med enkle grep kan rangere bedre for? Med Pharos finner du svar på alle disse spørsmålene!

Related posts

Markedsføringstrender for 2024 – I følge ChatGPT

Snart skal vi legge 2023 bak oss. Vi spurte derfor ChatGPT om å dele sine forutsigelser for markedsføringstrender i 2024. Dette fikk vi til svar. Personalisert markedsføring: Fortsettelsen av personaliseringstrenden, der markedsførere bruker data for å tilpasse innhold og tilbud

AI-bølgen og byråbransjens fremtid

Det er ingen hemmelighet at AI er en banebrytende teknologi som allerede har restrukturert arbeidsmetodene for markedsførere og byråer. Dette er relatert til alt fra databehandling, innholdsprodusering og SEO, og er intet annet enn revolusjonerende. Inntoget av AI vil for et byrå gjøre det enklere å ha flere baller i luften samtidig, ha god kontroll på kunder, kjapt få en «finger på pulsen», og spare vesentlig mye tid på å få oppgaver automatisert.

Share of search – få oversikt over din markedsandel

Markedsandel er en viktig måling for å forstå din bedrifts posisjon i markedet. Markedsandelsmålinger er ofte kostbare, basert på eldre data og tar vanligvis lang tid å gjennomføre. Men, det trenger ikke å være slik. Med vår funksjon : Share of search, får du et helhetlig bilde av hvordan du og dine konkurrenter ligger ann i markedet.

UA slutter å prosessere data: Dette bør du gjøre nå

Fra 1.juli 2023 vil Universal Analytics (UA) slutte å samle inn data. Fra denne datoen vil den nye versjonen av Google Analytics, GA4, være standard plattformen for Google Analytics-brukere. Endringene GA4 byr på en stor omveltning i forhold til hvordan

Screenshot of countdown to GA4

Dette må du vite om GA4

GA 4 skal erstatte Universal Analytics og tilbyr økt datasikkerhet, men også nye utfordringer. Finn ut hvordan du gjør overgangen så smidig som mulig.